بهرغم ادامه تنش و درگیری در مرز لبنان و اسرائيل، دولت بایدن امیدش را در حفظ روابط با حزبالله لبنان از دست نداده است. افشاگریهای اخیر روزنامه آمریکایی نیورک تایمز حاکی از ادامه مذاکرات محرمانه از طریق میانجیگران آمریکایی میان حزبالله و اسرائيل برای دستیابی به توافقی برای پایان دادن به جنگی فرسایشی است، جنگی که حزبالله در هشتم اکتبر گذشته با هدف حمایت از غزه علیه اسرائيل آن را آغاز کرد. به این معنی که محور مذاکرات میان واشینگتن، تلآویو و حزبالله را توقف بلندمدتی تشکیل میدهد که نقطه شروع آن برقراری آتشبس موقت در نوار غزه است، و به نظر میرسد هر دو طرف بهزودی برسر آن به توافق برسند. این اقدام مسیر خروج از بنبست را برای دو طرف متخاصم هموار میکند، بهویژه اینکه نه اسرائيل تمایلی به رفتن به سمت جنگی گسترده و ویرانگر دارد و نه جمهوری اسلامی ایران، که نگران سرنوشت حزبالله و سایر گروههای شبهنظامی نیابتیاش در منطقه است، جرئت و جسارت ورود به میدان جنگ و کشمکش را دارد.
در همین حال، آموس هاکستین، فرستاده ویژه ایالات متحده در امور لبنان، اظهار داشت که مذاکرات محرمانه و چراغخاموش برای توقف جنگ و کاهش تنش در مرز لبنان و اسرائيل و با میانجیگری فرانسه و عمان ادامه دارد. در حالی که چندی پیش نجیب میقاتی، نخستوزیر موقت لبنان، به محتوای مذاکرات جاری اشاره کرده بود، اما آموس هاکستین در اظهاراتش به علاقهمندی دو طرف متخاصم برای پایان دادن به جنگ در مرز لبنان و اسرائيل اشاره کرد و افزود مشکل اصلی این است که دو طرف آنچنان در باتلاق جنگ فرسایشی فرو رفتهاند که عقبنشینی از جنگ برای آنها بهشدت دشوار است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در گذشته اسرائيل خواستار توقف حملات حزبالله به اسرائیل بود، اما اکنون اصرار دارد که باید جنگجویان حزبالله به آن سمت رودخانه لیتانی عقبنشینی کنند، سپس ارتش لبنان و نیروهای حافظ صلح سازمان ملل براساس قطعنامه ۱۷۰۱ در مرز میان لبنان و اسرائيل مستقر شوند.
از سوی دیگر، اسرائيل برای پایان دادن به درگیری در مرز لبنان، حزبالله را در برابر دو گزینه راهحل دیپلماتیک و جنگ قرار داده است. مسلم است که گزینه جنگی که اسرائیل از آن صحبت میکند واقعی است نه اینکه صرفا هشدار باشد، بهویژه اینکه جنگ فرسایشی که حزبالله در پی عملیات طوفانالاقصی برای حمایت از غزه به راه انداخت به آواره شدن دهها هزار شهروند اسرائیلی منجر شد و آسیب بسیاری به زیرساختهای نظامی و غیرنظامی اسرائيل وارد کرد. در واقع، همانگونه که جنبش حماس در هفتم اکتبر ۲۰۲۳ ضربه شدیدی از سمت جنوب به اسرائيل وارد کرد، حملات حزبالله به شمال این کشور نیز تهدید وجودی برای اسرائيل تلقی میشود که تحت هیچ شرایطی نمیتوان آن را نادیده گرفت یا با سهلگیری با آن برخورد کرد.
با این حال، واشینگتن به اعمال فشار علیه اسرائيل ادامه میدهد. حزبالله هم بهدلیل حملات شدید ارتش اسرائيل، که تاکنون به کشته شدن دستکم ۳۶۵ عضو این حزب منجر شده است، تحت فشار قرار دارد. رهبران حزبالله که سعی داشتند میزان تلفات جانی و مالی ناشی از جنگ با اسرائیل را پنهان کنند، پس از افزایش شدید خسارات جنگ که قابل پردهپوشی نیستند، دچار سردرگمی شدهاند.
به هر حال، دولت جو بایدن همچنان امیدوار است، همزمان با برقراری آتشبس در نوار غزه، حزبالله را برای پذیرش آتشبس در جبهه جنوب لبنان متقاعد کند. به همین دلیل، چندی پیش میانجی آمریکایی اعلام کرد که ادامه جنگ در شمال اسرائيل به جنگ ویرانگر و گستردهای منجر میشود که هیچکس خواستار آن نیست.
با توجه به آشفتگی ناشی از کنارهگیری بایدن از رقابتهای انتخابات ریاستجمهوری در آمریکا، این پرسش مطرح میشود که سفر کنونی نخستوزیر اسرائیل به واشینگتن، سخنرانی او در کنگره و دیدارهایش با جو بایدن و اعضای دولت فعلی ایالات متحده چه تاثیری بر روند رویددادهای آینده خواهد داشت؟
برخی بر این باورند که جنگ حزبالله با اسرائيل در جنوب لبنان در ماه اوت آینده تحولات مهم و جدی را شاهد خواهد بود. از این رو حزبالله و اسرائيل به مذاکرات محرمانهای که میان آنها جریان دارد ادامه میدهند تا خود را از بنبست درگیری کنونی نجات دهند، درگیری که اگر ادامه یابد به جنگی ویرانگر و گسترده منجر خواهد شد.
برگرفته از روزنامه النهارالعربی